У різноманітності кави можна загубитися. Кожен вид має власний неповторний смак. Залежно від того, як була приготовлена кава, а також від кількості сиропу, вершків та цукру залежить корисність напою. Вчені постійно досліджують вплив кофеїну на самопочуття, щоб з’ясувати – який напій найкорисніший для людського організму.
Яка кава найкорисніша
Вчені Ґетеборзького університету дійшли висновку, що існує зв’язок між методами заварювання кави, серцевими нападами та тривалістю життя.
Згідно з результатами дослідження, найкориснішою кавою для вживання виявилась фільтр-кава. Це кава, приготовлена методом одноразової протоки гарячої води через шар меленої кави, що знаходиться на фільтрі. Дослідження показують, що помірне споживання такої кави скорочує ризик смерті від серцево-судинних захворювань. Найнижча смертність серед учасників дослідження була у тих, хто випивав від однієї до чотирьох чашок фільтр-кави на день. До речі, пити таку каву навіть корисніше, ніж відмовитися від напою.
Дослідження показало, що вживання фільтр-кави зменшувало ризик смерті на 15% з будь-якої причини в порівнянні з людьми, які взагалі не пили кави. Автори дослідження припускають, що такий ефект пов’язаний з тим, що кава багата на антиоксиданти.
Яка кава краще – розчинна або мелена
Іноді любителі кави заварюють розчинний порошок, якщо немає часу чи можливості приготувати справжню каву. У таких випадках народжується питання, яка кава корисніша.
Вчені в один голос заявляють, що розчинна кава шкідливіша за мелену, хоч вона готується простіше і швидше. І чим більше в ньому різних добавок та консервантів, тим менше користі.
Вся справа в тому, що в процесі виробництва розчинної кави із зерен «витягують» практично всі ефірні олії та корисні елементи. І щоб розчинявся у воді, його багаторазово обробляють, позбавляючи залишків вітамінів.
Крім того, в порошок можуть додавати стабілізатори, консерванти, ароматизатори, барвники, сухі вершки та цукор. Все це завдає шкоди напою. Самого кофеїну у такому напої значно менше.
Якщо ви хочете отримати з напою швидкого приготування хоч якусь користь, то не заливайте розчинну каву окропом. Використовуйте для заварювання воду температурою 80-85 ° — тоді в ньому збережуться вітаміни, що залишилися.
Кому не рекомендується пити каву
Через кофеїн, який збуджує нервову систему, споживання кави у великих кількостях може викликати тривогу, тремор, підвищення тиску та прискорене серцебиття. Кава сприяє вимиванню з організму кальцію, магнію та калію. А через сечогінний ефект може призвести до проблем із нирками, у них можуть утворюватися камені.
За численними дослідженнями відомо, що кава підвищує рівень поганого холестерину в крові. Його не рекомендують до вживання вагітним жінкам, людям із захворюваннями ШКТ, а через загрозу гастриту натще та здоровим людям не рекомендується. Не слід вживати каву людям, які страждають на безсоння, людям з ішемічною хворобою серця та атеросклерозом, гіпертонікам.
Як правильно готувати каву
Як ми вже писали, каву краще не кип’ятити, а заварювати при температурі 80-85 °. При кип’ятінні з кави виділяється більше шкідливих речовин, особливо з кави дрібного помелу, а також руйнуються ефірні олії з корисними антиоксидантами.
Скло та якісна нержавіюча сталь – найбільш безпечні, нетоксичні матеріали. Рекомендуємо використовувати їх при заварюванні кави.
Важливо не пити каву натще, інакше вона дратує слизову оболонку шлунка. Не вживайте кави, коли в їді є м’ясо та інші продукти, що містять залізо. Пийте каву, насолоджуйтесь нею і не забувайте про шкоду надмірності та користь помірності.