Головна » КРАСА ТА ЗДОРОВ'Я » Скільки чашок кави можна випивати на день?

Скільки чашок кави можна випивати на день?

Як приємно почати свій день з бадьористої чашечки кави! Потім випити одну-дві на роботі, в обід витягнути на каву подружку, ну, а потім перехилити ще одну для натхнення…Стоп, стоп, стоп! А скільки чашок кави варто випивати протягом дня?

Кому загрожує кофеїновое отруєння?

Ще Парацельс казав: «Все є ліками і отрутою. І тільки доза визначає і те й інше». Ці слова чудово характеризують вплив кави на здоров’я людини, адже той, хто вживає цей напій в помірних кількостях, бере з нього чимало користі, ну а той, хто зловживає, – може спровокувати певні проблеми зі здоров’ям. Надмірне вживання кави може призвести до кофеїнового отруєння, для якого характерна підвищена нервозність, головні болі, тахікардія, безсоння, напади паніки. Людям із захворюваннями серцево-судинної системи цей напій взагалі протипоказаний, оскільки кофеїн є потужним стимулятором, що сприяє підвищенню артеріального тиску, посиленню кровообігу, збільшенню навантажень на серце. Тим, у кого дуже збудлива нервова система, теж краще уникати кави, так само, як і пацієнтам з виразковою хворобою, гастритом (з підвищеною кислотністю), цукровим діабетом і панкреатитом.

Безпечна доза кави залежить не від кількості випитих чашок, а від вмісту кофеїну в напої. Адже одні люди звикли пити міцний еспресо, інші ж — віддають перевагу розбавленому водою американо. Фахівці розраховують безпечну дозу з огляду на те, що за одне вживання до організму здорової дорослої людини не повинно надходити понад 100-200 міліграмів чистого кофеїну (що дорівнює 3 чайним ложкам натуральної меленої кави або 2 чайним ложкам розчинної). За добу рекомендується випивати не більше 2-3 таких порцій кави, тоді напій чинитиме м’яку тонізувальну дію, не завдаючи шкоди здоров’ю.

Яка кава корисніша?

Найкорисніша — натуральна кава, приготована зі свіжомелених зерен. Розчинна кава поступається меленій за смаковими показниками, силою аромату ну і, звісно, за ступенем корисності. Річ у тім, що розчинна кава позбавлена ліпідів, танінів, вітамінів, мінеральних солей, дубильних речовин, вуглеводів та органічних кислот, що містяться в кавовому зерні. Єдине, що залишається в такому напої – це голий кофеїн, який діє на організм більш агресивно. Анітрохи не краща справа і з  декофеїнізованою кавою. Річ у тім, що видалення кофеїну неможливе без органічних розчинників, які вже в очищеному від кофеїну напої утворюють небезпечні для здоров’я хімічні сполуки, які сприяють розвитку онкологічних процесів у шлунку і кишківнику людини. Саме тому медики рекомендують або взагалі відмовитися від кави (якщо є проблеми зі здоров’ям), або спробувати знизити вміст кофеїну в напої іншим способом.

Як знизити концентрацію кофеїну в каві?

У різних сортах кави вміст кофеїну різний. Приміром, в «арабіці» цієї бадьорливої речовини на 30% менше, ніж у «робусті». Крім того, заварюючи напій, можна вдатися до деяких хитрощів. Так, щоб кофеїн не встиг повністю перейти із зерен у воду, час заварювання слід скоротити до мінімуму. Для цього свіжомелені зерна не заливаються холодною, як це прийнято робити, а гарячою водою (окропом). Після цього напій ставлять на вогонь і доводять до кипіння. Далі його слід негайно процідити і розлити в чашки.

Скільки кофеїну міститься в чашці еспресо?

Кількість кофеїну в чашці кави може варіюватися залежно від ступеня обсмаження зерен і методу приготування напою. За даними Американської Національної асоціації виробників безалкогольних напоїв, у чашці кави по-європейськи міститься від 115-175 мг кофеїну, еспресо – 80-100 мг кофеїну (у подвійному концентрація цієї речовини вища), кава по-американськи – 80-135 мг, капучино – 70-80 мг, в розчинній – 65-100 мг, а в декофеїнізованій – 3-4 мг кофеїну. Однак не варто забувати, що засвоюваність кофеїну також залежить від багатьох факторів, наприклад, від відсутності чи наявності в чашці кави молока, цукру та інших добавок. Так, в еспресо кофеїну може бути стільки ж, скільки і в каві по-американськи, але концентрація цієї речовини у першому випадку буде вища через малу кількість води, отже, і засвоюваність еспресо буде швидшою. А ось капучино або американо з молоком будуть засвоюватися повільніше, а значить, дія кофеїну від таких напоїв буде менш агресивною.